Glucose essentiele suikerGlucose is een van de 8 essentiële suikers (monosachariden). De natuurlijke vorm is D-glucose en wordt ook wel dextrose genoemd, vooral in de winkels. Glucose is een van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam en daarom ook essentieel. Glucose wordt echter niet zo opgeslagen maar wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is een polymeer van glucosemonomeren dat in de lever en de spieren wordt opgeslagen. Glucose is zelf niet geschikt voor opslag in het lichaam omdat het in de monomere vorm de osmotische waarde van de cel sterker verhoogt dan in de polymere vorm van glycogeen. Bij een tekort aan glucose in het lichaam kan glucose ook aangemaakt worden via de gluconeogenese.

Glucose wordt direct uit de dunne darm door het bloed opgenomen. Dit is anders dan bijvoorbeeld sacharose en zetmeel, dat eerst door verteringsenzymen naar glucose worden afgebroken. De opname van en transport naar cellen gaat via speciale glucose-transporters die in de celmembraan liggen (dat zijn eiwitten van de SGLT en GLUT families).

Een ander interessant feit is dat glucose door planten wordt aangemaakt tijdens de fotosynthese en onder andere verder verwerkt voor opslag tot zetmeel. Samen met een molecuul fructose vormt α-glucose sacharose, de zeer slechte en giftige tafelsuiker (uit suikerbieten).
Bestel nu Mannatech!Bestel nu Ambrotose dat glucose en nog 7 andere essentiële suikers bevat!